αρχική  site map  επικοινωνία

Εφημερίδα Anadolu Ajansi, 12.03.2011


Η μαέστρος Λίζα Ξανθοπούλου μάγεψε τους φιλόμουσους.
Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Anadolu Ajansi η Λίζα Ξανθοπούλου, που είναι εδώ και πέντε μέρες στην Σμύρνη, ανέφερε ότι σε έναν επαγγελματικό χώρο που είναι ανδροκρατούμενος, είχε πολλές δυσκολίες και έπρεπε να επιμένει δουλεύοντας πάρα πολύ. 

Με την αφορμή της Ημέρας της Γυναίκας η ελληνίδα μαέστρος Λίζα Ξανθοπούλου διηύθυνε την Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης στην αίθουσα συναυλιών Ahmed – Adnan Saygun. Η Bahar Biricik (βιολί) ήταν η σολίστ της συναυλίας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα έργο της συνθέτριας Ebru Güner Cambey και το κοντσέρτο για βιολί του Cemal Recit Rey. Μετά το διάλλειμα ακούστηκε η Δωδεκανησιακή Σουίτα Νο. 1 του Γιάννη Κωνσταντινίδη και αποσπάσματα από την σουίτα του Μίκη Θεοδωράκη «Ζορμπάς». Το κοινό χειροκροτούσε στο τέλος όρθιο.

Λ. Ξ.: Η πόλη της Σμύρνης είναι ιστορικά και πολιτισμικά πολύ συνδεδεμένη με τον ελληνικό λαό. Είμαι γι' αυτόν τον λόγο πολύ ενθουσιασμένη που βρίσκομαι εδώ. Ακόμη και η γαστρονομία και γενικά η νοοτροπία είναι σχεδόν κοινή μεταξύ των δύο λαών.

Στον κόσμο της κλασικής μουσικής υπάρχουν πολύ λίγες γυναίκες μαέστροι και συνθέτριες.

Λ. Ξ.: Σε αυτόν τον τομέα που ανδροκρατείται, οι γυναίκες μαέστροι έχουν μεγάλες δυσκολίες να επικρατήσουν.

Η ίδια συνάντησε πολλές δυσκολίες και έπρεπε να προχωρεί με επιμονή. Σε πολλές χώρες έζησε την αμφιβολία για τις ικανότητες της σαν διευθύντρια ορχήστρας. Μετά όμως από τις πρώτες κιόλας πρόβες έσπαζε ο πάγος...

Λ. Ξ.: Από μία γυναίκα απαιτείται κυρίως να μένει στο σπίτι και να φροντίζει τα παιδιά της. Ακόμη και στις πιο προηγμένες χώρες παρατήρησα μία παρεμφερή κοινωνική τάση. Αρχηγικά επαγγέλματα όπως πιλότος, μάνατζερ ή διευθυντής είναι πολύ λίγες γυναίκες που τα εξασκούν. Ο μόνος τρόπος για να εξελιχθεί ένας μαέστρος είναι να ασκεί το επάγγελμα του όλο και περισσότερο. Για να το καταφέρει αυτό μία γυναίκα, πρέπει να πείθει αυτούς που είναι αρμόδιοι για μετακλήσεις καλλιτεχνών. Σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους της μία γυναίκα πρέπει να είναι πιο πειστική. Από την άλλη το κοινό είναι πολύ ανοικτό και αγκαλιάζει την παρουσία μίας γυναίκας στο πόντιουμ.

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης έχει την δυνατότητα να κάνει δοκιμές εκεί που δίνει τις συναυλίες της. Είναι μία πολύ καλή ορχήστρα. Τα μέλη της ορχήστρας μου φέρθηκαν με πολύ ζέστη και μου έδωσαν από την πρώτη δοκιμή των 100% της επίδοσής τους. Η πολύ ωραία αίθουσα συναυλιών, η ικανότητα των μουσικών και το ότι χωρίς ενδοιασμούς με δέχθηκαν, με έκανε να αισθανθώ πολύ ωραία.

Ο πρόεδρος της ορχήστρας είπε ότι αυτή η συναυλία ήταν ιδιαίτερη και ότι ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που συνεργάστηκε με μία γυναίκα μαέστρο. Το κοινό χάρηκε πολύ με το σκεπτικό ενός τέτοιου κοντσέρτου, όπου μία γυναίκα διηύθυνε ένα έργο μίας συνθέτριας και συνέπραξε με μία σολίστ.  


active³ 4.7 · © 2000 - 2011 IPS Ltd · Όροι χρήσης