αρχική  site map  επικοινωνία

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31.10.06


Το Λυρικό Θέατρο Θεσσαλονίκης ζητεί ανεξαρτησία

«Είμαστε αυτοτελείς ή υποτελείς; Είμαστε τμήμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ή ανεξάρτητα υποβασταζόμενο εν δυνάμει λυρικό θέατρο; Εν τέλει, είμαστε αναγκαίος φορέας πολιτισμού;».

«Υπαρξιακά ερωτήματα»

Ξάφνιασε χθες η καλλιτεχνική διευθύντρια της Όπερας Θεσσαλονίκης, αρχιμουσικός κ. Λίζα Ξανθοπούλου, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου ζήτησε με τις ερωτήσεις της από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστο Ζαχόπουλο να της δείξει τον δρόμο με περισσότερη σαφήνεια -ουσιαστικά την πολιτική βούληση- «προς τη θεσμοθέτηση του οργανισμού» στον οποίο, όπως είπε, «αναλογεί 4,5% των κονδυλίων απ' όσα διατίθενται για την όπερα στην Αθήνα».

Στα «υπαρξιακά ερωτήματα», όπως τα χαρακτήρισε αστειευόμενος ο κ. Ζαχόπουλος, εμμέσως πλην σαφώς εξήγησε πως ο δρόμος προς την ανεξαρτησία του είναι ακόμη μακρύς. «Είναι ένας θεσμός που απαιτεί πολλές δαπάνες και η δυσαναλογία σε κονδύλια δικαιολογείται. Το Λυρικό Θέατρο των Αθηνών είναι ένας θεσμός πολλών δεκαετιών, ενώ η Όπερα Θεσσαλονίκης βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο», ανέφερε.


active³ 4.7 · © 2000 - 2011 IPS Ltd · Όροι χρήσης