αρχική  site map  επικοινωνία

Μια γυναίκα κυρίαρχος του εύθυμου κόσμου - Η ελληνίδα Λίζα Ξανθοπούλου διηύθυνε την πρωτοχρονιάτικη συναυλία


Freie Presse, Zwickauer Zeitung, 06.01.2003

Κριτική του Klaus Tippmann

Μια γυναίκα κυρίαρχος του εύθυμου κόσμου

Η ελληνίδα Λίζα Ξανθοπούλου διηύθυνε την πρωτοχρονιάτικη συναυλία

Αίσθηση στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία στον «Νέο Κόσμο»: για πρώτη φορά η Φιλαρμονική έπαιξε χθες υπό τη διεύθυνση μιας γυναίκας - της νεαρής ελληνίδας Λίζας Ξανθοπούλου.

«Στην πρώτη μας δοκιμή (από συνολικά έξι) κιόλας με ενθουσίασε», λέει ο εξάρχων κοντραμπασίστας Βάλτερ Έμμεριχ. «Από το 1967 παίζω σ' αυτήν την ορχήστρα - αλλά πρώτη φορά με γυναίκα αρχιμουσικό. Δεν προβάλλει καθόλου τη θηλυκότητά της, μάλλον φέρεται συντροφικά. Το να παίζουμε μαζί της είναι πολύ ευχάριστο». ....Το πρόγραμμα προσφέρει έργα - διαμάντια των Γιόχαν Στράους, Γιόζεφ Στράους, Φραντς φον Σουπέ.... Αρχιμουσικός και ορχήστρα τηρούν στα πρώτα κομμάτια την εορταστική - μεγαλοπρεπή μορφή και, μετά το διάλειμμα, η αρχιμουσικός εξαπολύει την ορχήστρα με αχαλίνωτο ταμπεραμέντο.

...Στο τέλος το κοινό ζητά επιτακτικά «ανκόρ». Πρώτο το εμβατήριο των γυναικών της «Εύθυμης Χήρας» , όπου η αρχιμουσικός ζητά από τους άνδρες του ακροατηρίου να τραγουδήσουν μαζί της το «αχ αυτές οι γυναίκες», και στο φινάλε το εμβατήριο «Ραντέτσκι». Ο Χανς - Γιοάχιμ Μπράτκε, συνταξιούχος επόπτης ανθρακωρύχος, αποχωρεί λέγοντας: «Το 2003 αρχίζει καλά. Η ελληνίδα έχει γοητεία και ενέργεια. Και η ορχήστρα μας είναι μεγάλο απόκτημα για την περιφέρεια!»


active³ 4.7 · © 2000 - 2011 IPS Ltd · Όροι χρήσης